Thursday, September 30, 2010

Weee..Selonok-lonok!!

Kazasss!!! hehe...salam2...

New Item..Finally..beli gak wa aksesori untuk gear wa....dalam hati berbunga riang!! haha!! Semalam balik je keje..aku terus call Shah member aku..teman aku pergi Pertama Kompleks... Actually aku nak beli Online je..but bile smpai situ..dia bg harge yg not bad la..selepas tawar menawar..bodek membodek...dapat la satu harge yg 2 2 setuju...aku tahu agak lari skit dr bajet yg aku bwk..buts its ok..aku mls nk bazir mase n wet minyak kete nk pg cari tmpt lain..lagi pon lari bajet sbb aku beli benda lain skali..haha!!

Sepatotnye beli lens and flash je..tp dapat lak harge yg murah benda lain..so..sambar je la...!




Haa..ni lens baru aku...aku tunggu lame nk lens ni..beli gak akhirnye..nk candid pic org and street pic...Even its third party lens..ok la..lg pun aku da tanye pd yg pakar..dorang pon kate ok jek pakai..


Yess..! this speedlite flash is so important untuk job aku...Actually nk beli brand Nissin..yg kecik skit...tp habis la plak....then dia rekomen yg ni..mule2 aku was2 gak nk amik..brand aku xpnah pkai..but then...they gave a good price..so..jalan la..kurang skit harge dr Nissin..cume lebih besar..Well..xpe la.. starting ni kan...sikit2 la..



Haa..benda alah ini wa cakap lu lau xde susah gak weh..yela..Rechargeable batteries...yela..Flash kena pkai bateri AA ni..(yg jenis murah2 ni la) so xkn nk beli je betri..sbb Flash ni kuat mkn kuasa betri..so better ade rechargeable punyer..


Ohh..yea...terbaik..Bag Pack..yg da lame aku nk gak..ini pon terbeli..haha!! MAse nak blah tu aku letak Maera(DSLR akunye name..haha!!) dlm bag lame..x muat plak..sebab da ade flash n flash..aku pon terus tye amoi tuh..bag pack harge bape..deal punye deal...punye la jaatuh harge dia bg aku...hahah!! terpakse gak dia bg aku harge camtuh..Tokey dia muke x puas hati jekk..haha!NAseb la..sape suh jual kat aku..haha!!!




So pade sape2 yg pegi beli brg kat kedai dia ni..or kat Pertama ni especially..even mane2 tmpt pon..pndai2 la tawar..cam tokey ni smlam..byk gile markup..smpai lebih seratus...Dia ingat aku xtaw harge market...


Sebenarnye...ade lagi 2 item yg aku beli..that is UV filter and Wireless remote for camera snap..UV tu bese la..aku beli cap ayam nye dulu..haha!! But yg betul2 jatuh hargenye Wirelees remote la..mule2 dia tawar aku Rm120..aku test2 item tuh..cehhhhhh.... da la cap ayam..pastu xde kualiti..cume ade waranty setahun..

" 20 hengget i amik la...lau x xmau.."

"Alaa..bang..up la skit...70 la..ok..?"

"20 ok la..lau xleh xpe la..."

Dia pon tye tokey dia..so DEAL!! haha..aku senyum saje..itu untung aku letak RM20..lau aku letak RM10 jek..naya ko..haha!!


Ape pon bersyukur dah aku..leh wat job aku dgn lebih advance..xde la cikai sgt bile pegi event nk shoot je..sume org ade flash n lens..aku standart kit bute jekk..hehe...jadi la dr xde...

Moral :
Tawar menawar adalah penting bila berurus niaga....jgn bute tuli je byr harge yg diberi... and bersyukur la dengan pe yg ade..

Haa...abes crite da...till the next carut marut...salam..

p/s : Menghadapi Pantai Remis sabtu ni...Mencabar jiwa agar kental dan tabah..



1 comment:

N'Lela Tasuki said...

weh.. g jeram x ajakss..!!